Rescue honden

 

Allereerst mag het van barmhartigheid spreken wanneer je, je hebt ontfermt over een hond in nood. Misschien heb je hond uit een Nederlands asiel gehaald, via een stichting uit het buitenland naar Nederland gehaald of heb je op eigen houtje een hond overgenomen die niet langer in de huidige leefomstandigheden kon verblijven. Ik heb zeer veel respect voor mensen die bereid zijn een hond met een rugzakje in hun eigen leven op te nemen, of het nu een jonge of oudere hond is. Je weet namelijk niet wat je in huis haalt, wat de hond heeft meegemaakt en hoe de hond bij jou thuis zal gedijen. Het zijn vaak de meest dankbare honden die niets liever willen dan bij jou zijn, jij bent immers hun redder in nood. Maar het zijn vaak ook honden die met een min-stand aan het leven zijn begonnen of trauma's moeten verwerken en zeer beschermend kunnen worden over hun nieuwe mensenroedel. Dit kan zorgen voor kleine en grote problemen. Kleine problemen kunnen de beginselen zijn van probleemgedrag, grote problemen vragen veel zorg en aandacht. Angst en agressie liggen vaak op dezelfde lijn en hebben dan ook een speciale behandeling nodig. 


De juiste benadering

 

Het lastige van rescue honden is dat je niet precies weet wat jouw hond heeft meegemaakt. Hoe is je hond behandeld, hoe zijn ze omgegaan met jouw hond? Omdat we het niet weten kiezen we er vaak voor om de signalen van de hond aan te nemen als een logische reactie op wat er zich op dat moment voordoet. Omdat we het trauma niet kunnen wegnemen accepteren we vaak dat de hond nu eenmaal zo reageert op bepaalde situaties. Dit kan iets heel kleins zijn, wat ook eigenlijk niet zo erg is. Het kan ook meer problematisch zijn en dat proberen we dan zo goed als we kunnen en weten in goede banen te leiden. Tijd heelt vele wonden maar sommige reacties op bepaalde situaties kan de hond alleen verwerken wanneer je leiding neemt over de emoties die jouw hond op dat moment heeft. Als we dat niet doen staat of blijft, de hond er helemaal alleen voor. Als een hond het gevoel heeft dat ze zelf de leiding moeten nemen dan reageren ze veelal vanuit instinct. En dat is meestal vechten of vluchten. 

 

Bij een rescue hond is het altijd belangrijk om weten wat er precies gebeurt voordat de hond in een zorgwekkend patroon schiet. Het is belangrijk om een beeld te krijgen van de gedachtes en gevoelens van de hond. Een hond reageert voornamelijk uit instinct maar dit instinct komt ergens vandaan. Helaas weten we vaak niet waar het vandaan komt maar het helpt wel om een patroon naar voren zien te krijgen zodat er een juiste benadering kan worden gekozen. Vaak laat de hond probleemgedrag zien omdat de hond bang is, maar waar vaak overheen wordt gekeken is dat een hond die bang is, leiding nodig heeft. Anders zal de hond moeten blijven handelen uit instinct omdat niemand de leiding neemt, ze hebben dan geen andere keus om zelf de leiding te nemen. Wat ook vaak gebeurt is dat gedrag van het begin af aan wordt gezien als gedrag dat plaatsvindt omdat de hond in een nieuwe omgeving is. Maar dit is vaak juist het moment om de leiding te nemen en de hond te laten zien welk gedrag wel en niet wenselijk is. Tijdens een therapie help ik je het gedrag van jouw hond te begrijpen en laat ik je zien en ervaren hoe je hierin de leiding neemt. Alle honden hebben duidelijkheid en leiderschap nodig, deze honden misschien net iets meer. Duidelijkheid en leiderschap betekent ook liefde en begrip. Het is belangrijk dat hier een goede balans in is.


Tarieven

 

90 minuten consult

 

Veel problemen zijn in korte tijd te verhelpen bij jou thuis of hier op locatie. Samen weer de neuzen dezelfde kant op. 

 

Kosten per consult € 270,00

Duur 90 minuten

Reiskosten € 0,50 per km heen & terug

 

Volledig consult

 

Alle tijd om alles te behandelen waar jullie samen tegenaan lopen. Na de rehabilitatie kan de weg van herstel beginnen. 

 

Kosten per consult € 450,00

Duur 2,5 uur

Reiskosten € 0,50 per km heen & terug

 

Roedelopname

 

In mijn stabiele roedel kan jouw hond niet alleen opnieuw socialiseren maar ga ik je hond ook dagelijks intensief en persoonlijk begeleiden in alles wat jouw hond nodig heeft..

 

Kosten inclusief volledig consult aan huis:

€ 1..250,00 exclusief reiskosten

Duur: 5 dagen van ma t/m vr

 


Zo ziet een therapie eruit

 

Een therapie kan in verschillende varianten worden gegeven. Een 90 minuten- of volledig consult bij jou thuis of bij mij op locatie in Zwartebroek. Jouw hond kan ook worden opgenomen in mijn roedel voor intensieve begeleiding en een hersocialisatie traject. Bij een training lossen we direct het probleem op en krijg je de kennis die je juist miste. Alle problemen zijn op te lossen al in één training. Soms hebben honden na een training nog wat tijd nodig om hun nieuwe gedrag helemaal eigen te maken. Na een training kan je de signalen van je hond herkennen en erop een juiste manier op in spelen. Zo kan jij voorkomen dat jouw hond vervalt in oud gedrag. De toekomst ziet er (weer) vredig en ontspannen uit voor jullie allebei.

 


Aanmelden?

 

Wil je je inschrijven voor een consult of wil je meer informatie, laat dan hieronder jouw gegevens achter. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.


Mijn verhaal

 

Toen ik begon aan mijn carrière in hondenwereld wist ik nog niet zoveel over rescue honden. In het pleeggezin waar ik opgroeide hadden ze vaker rescue honden gehad maar dit viel nooit echt op omdat het de meest makkelijke honden waren. Ik had dus geen idee met welke problemen ik te maken zou krijgen in het werken met dit soort honden. Hier kwam al heel gauw verandering in omdat ik in mijn uitlaatservice meerdere rescue honden kreeg. Al gauw gaf ik ook therapieën aan rescue honden maar ik doorzag nog geen duidelijk patroon bij deze honden, patronen die er wel overduidelijk wel moesten zijn.

 

Op een dag besloot ik dat ik meer over honden te weten wilde komen door ze zelf van jongs af aan te bestuderen. Ik had toen al twee volwassen honden en het liefst nam ik nog een derde hond om m'n studie aan te wijden maar zover was ik nog niet. Daarom besloot ik me als vrijwilliger op te geven bij Stichting Mirtos, een stichting die honden redt uit benarde situaties in Griekenland. Ik melde me aan als gastgezin voor jonge honden die direct vanuit Griekenland kwamen en dan bij mij zouden wachten op hun adoptie. In de tussentijd kon ik de honden bestuderen en trainen zodat ze helemaal klaar zouden zijn voor een nieuwe start. Maar dit liep iets anders dan gepland.

 

Omdat de stichting van mijn achtergrond als hondengedragstherapeute wist, werd ik al snel gevraagd om een herplaatser op te vangen. Een herplaatser is een hond die al geplaatst is, maar weer is teruggekomen omdat het niet ging. Weer een nieuwe geleerd. Ja maar natuurlijk wilde ik dat, dacht ik, want later bleek dit mijn ware vuurdoop te zijn. Hoe moeilijk kan het nou zijn om als hondengedragstherapeut een herplaatser uit het buitenland te heropvoeden toch? Dus zo kwam Gisela bij mij in huis. Gisela was met acht weken oud in een doos, huilend in een container gevonden, ze was volledig doof en had in haar korte leventje al in twee gastgezinnen gezeten en was twee keer geadopteerd maar tot twee keer toe weer teruggeven aan de stichting. Hartverscheurend verhaal, dit ging ik wel even oplossen.

 

De eerste dagen dacht ik dat ze gewoon wat extra sturing nodig had maar na drie dagen werd ik al gillend gek omdat hoe ik ook bijstuurde, mevrouwtje totaal niet van plan was zich te laten sturen. Toen besloot ik dat ik mezelf mijn eigen therapie voor Gisela ging geven. Gewoon zoals ik het zou doen als ik bij iemand thuis geweest. En dit sloeg wel aan maar het kostte ons beide veel energie om daadwerkelijke gedragsverandering te bewerkstelligen. Hoe kwam dit nou dacht ik? Uiteindelijk is twee maanden bij me geweest en ben ik het patroon gaan doorzien. Samen met de ervaringen die ik op deed in m'n werk begon ik de diepgewortelde vechtlust en overlevingsdrang te zien. Dit zit bij deze honden zo diep, dat de aanpak van deze honden anders werkt dan bij "niet-rescue" honden. Rescue honden hebben tijd nodig, vaak zijn ze ernstig of minder ernstig getraumatiseerd waardoor hun proces tot verandering anders verloopt. Ze hebben meer tijd nodig om te verwerken wat er gebeurt tijdens een therapie en hebben soms meer tijd nodig om hun oude patronen los te laten.

 

Dat houdt niet in dat een hond met een rugzakje vanuit een andere natuur handelt dan andere honden. De instincten zijn vaak hetzelfde maar deze honden reageren vaak vanuit die diepgewortelde overlevingsdrang en zijn bereid om daarvoor alles uit de kast te halen. Als dit gedrag in het beginsel niet op juiste wordt begeleid verfijnen ze hun overlevingsstrategie en worden ze daar zelfverzekerd over. Dit moet dus in goede banen worden geleid voordat het hek van de dam is. 

 

Heb jij zo een verhaal dan kom ik heel graag helpen met het leren begrijpen van de signalen van jouw hond en daar de juiste handeling tegenover te zetten!