Waarom hondengedragstherapie?

Wanneer je door je opties heen bent in een poging om iets te doen aan het gedrag van je hond, of wanneer de situatie van jouw hond te complex is (geworden) voor een reguliere training, kan je de hulp van een hondengedragstherapeut inschakelen. Maar ook wanneer je beginnend probleemgedrag bij je hond waarneemt kun je deze hulp inschakelen. Een hondengedragstherapeut wordt ook wel hondenfluisteraar genoemd. Als je deze hulp nodig hebt dan ben je hier aan het goede adres. Als hondengedragstherapeut help ik jou en je hond met allerlei uiteenlopende problemen. Dit kan gaan om agressie, jacht, uitval naar mensen/kinderen/voertuigen etc., angst, onzekerheid, een overactieve hond, een te dominante hond, trekken aan de lijn, weglopen, poep etc. eten en ga zo maar door. Overal is één en hetzelfde antwoord op. Hieronder vertel ik je er meer over. Ik train alle honden van ieder ras en alle leeftijden. Zelf heb ik drie herdershonden en werk ik dagelijks met alle uiteenlopende hondenrassen. 

Het antwoord

 

Leiderschap en respect van beide kanten. Als één of beide ontbreekt dan is er geen enkele oplossing die gaat werken. Als beide (weer) aanwezig zijn dan is ieder probleem te verhelpen. Iedereen kan leren om een goede leider te zijn voor zijn of haar hond. Als jij een goede leider bent volgt jouw hond jou in iedere situatie vanuit respect en sta jij bovenaan in rang in plaats van andersom. Maar hoe word je een goede leiderhond en hoe help je jouw hond de goede richting op?

Vaak denken mensen dat we dat doen door honden iets nieuws of iets anders aan te leren dat in plaats komt van het probleemgedrag. Bijvoorbeeld door ze af te leiden met koekjes of geluidjes of door ze commando's te geven. Deze benadering komt volledig vanuit het menselijk perspectief. Als we kijken naar hoe honden dit bij elkaar oplossen dan leert niemand elkaar iets aan om bepaald gedrag af te leren. Wat ze wel duidelijk maken is waar de grenzen liggen waardoor probleemgedrag niet de kans krijgt. En dat is precies wat een roedelleider hoort te doen om zijn roedel in balans en harmonie te houden. Wij mensen moeten dus leren hoe we grenzen aangeven bij onze honden. Een hond denkt namelijk niet als een mens dus moeten wij proberen als een hond te denken. Als we het tegenovergestelde doen dan kan een hond ons niet serieus nemen als leider en haken ze af. Ze kiezen dan hun eigen weg en worden hun eigen leider. Een hond gaat als eigen leider doen wat hij of zij denkt dat nodig is om te overleven. Het is dus voor jullie allebei belangrijk om zo snel mogelijk afscheid te nemen van deze oude patronen zodat er (weer) rust, zelfbeheersing en controle is in iedere situatie.


Tarieven

 

90 minuten consult

 

Veel problemen zijn in korte tijd te verhelpen bij jou thuis of hier op locatie. Samen weer de neuzen dezelfde kant op. 

 

Kosten per consult € 270,00

Duur 90 minuten

Reiskosten € 0,50 per km heen & terug

 

Volledig consult

 

Alle tijd om alles te behandelen waar jullie samen tegenaan lopen. Na de rehabilitatie kan de weg van herstel beginnen. 

 

Kosten per consult € 450,00

Duur 2,5 uur

Reiskosten € 0,50 per km heen & terug

 

Roedelopname

 

In mijn stabiele roedel kan jouw hond niet alleen opnieuw socialiseren maar ga ik jouw hond ook dagelijks intensief begeleiden in alles wat jouw hond nodig heeft.

 

Kosten inclusief volledig consult aan huis:

€ 1.250,00 exclusief reiskosten

Duur: 5 dagen van ma t/m vr


Zo ziet een therapie eruit

 

Een therapie kan in verschillende varianten worden gegeven. Een 90 minuten- of volledig consult bij jou thuis of bij mij op locatie in Zwartebroek. Jouw hond kan ook worden opgenomen in mijn roedel voor intensieve begeleiding en een hersocialisatie traject. Bij een training lossen we direct het probleem op en krijg je de kennis die je juist miste. Alle problemen zijn op te lossen al in één training. Soms hebben honden na een training nog wat tijd nodig om hun nieuwe gedrag helemaal eigen te maken. Na een training kan je de signalen van je hond herkennen en erop een juiste manier op in spelen. Zo kan jij voorkomen dat jouw hond vervalt in oud gedrag. De toekomst ziet er (weer) vredig en ontspannen uit voor jullie allebei.

Mijn verhaal

 

Ik ben zelf ooit in aanraking gekomen met hondengedragstherapie omdat ik toen net als jij op zoek was naar iemand die me kon helpen met mijn honden. Luisteren konden ze als ze beste. Maar zodra er andere honden of andere dieren in het spel kwamen verloor ik steeds meer en meer de controle over hun gedrag. Ik wist op het gegeven moment dat ze een serieus probleem hadden en steeds gevaarlijker begonnen te worden. Maar toen ik op internet begon met zoeken naar hulp zonk de moed me in de schoenen. Het aanbod van hondenfluisteraars was er wel maar niemand was transparant over hun werkwijze of was direct te bereiken. Dit maakte me onzeker over wat ze dan zouden doen met mijn honden en of ik daar wel achter stond. 

 

Het duurde helaas niet lang en toen ging het vreselijk mis. Na een heel aan scala moorden die mijn honden op hun naam hadden staan, van vogels tot katten en alles ertussenin, greep één van mijn honden zonder duidelijke aanleiding een nietsvermoedende hond bij de keel en besloot niet meer los te laten. Daarna volgde misschien wel de langste minuut uit mijn leven waarin ik alleen maar voor me kon zien hoe mijn hond door de politie zou worden afgevoerd en een spuitje zou krijgen. Want dat was in de loop der tijd mijn allergrootste angst geworden. Een minuut lang liet mijn hond de andere hond niet los en kregen we hem met geen mogelijkheid los. Maar als bij een wonder herpakte mijn hond zijn beet en konden we hem net op tijd wegtrekken voordat hij opnieuw zijn kaken om de keel van de andere hond zou sluiten. Gelukkig had deze hond het overleefd en werd mijn hond niet afgevoerd. Maar ik wist nu wel dat mijn hond in staat was om zijn eigen soort te doden, want dat was zonder meer de bedoeling van deze aanval. Sindsdien wandelde ik iedere wandeling met heel veel stress en angst. ‘Als er nou maar geen blije labrador die niet luisterde op ons af zou komen rennen’, dacht ik, dan hebben wij en de honden in de buurt deze wandeling weer overleefd. Dit maakte me heel verdrietig want toen ik een hond aanschafte was dat zeker niet om op deze manier met hen door het leven te gaan.

 

Ik besloot daarom nog één poging te doen om hulp te zoeken. En toen kwam ik terecht bij een hondengedragstherapeute die ik wel kon bellen en waar ik mijn hart kon luchten. Zij verzekerde mij dat al mijn problemen oplosbaar waren, dat ik alleen de kennis miste om ze op te lossen. En zo bleek het te zijn. Ik kreeg mijn leven en mijn honden terug binnen no-time dat we startte met de therapie. En dat niet alleen, ik kon nu ook mijn droom gaan verwezenlijken om samen met mijn honden te werken om andere mensen en honden te helpen. Of dat nu is met mijn uitlaatservice, pension of door een training. Ik kon gaan doen waarvan ik altijd al heb geweten dat ik daarvoor gemaakt ben. Na de therapie te hebben gevolgd heb ik gevraagd of zij mij ook wilde leren hoe ik anderen kan helpen met hun probleemhond. En zo is het gegaan, ik heb mijn certificaat tot hondengedragstherapeut gehaald en mag nu ook een puzzelstukje zijn in iemand anders zijn of haar verhaal. En daar ben ik enorm dankbaar voor! 

Inmiddels heb ik al vele honden en hun baasjes mogen helpen. In de reacties lees je van een aantal hun verhaal. Wil jij graag iemand spreken die ik heb geholpen dan kan ik je in contact brengen met diegene. Daarbij zoek ik altijd de verhalen van personen die overeenkomsten heeft met jouw verhaal zodat je zeker weet dat er ook voor jullie hoop is!